Recept na sváteční čočkovou polévku

Recept na sváteční čočkovou polévku

Klasika, která je nenáročná na ingredience i čas. Perfektní pro zahřátí v chladných dnech.

Víte, proč byste na nový rok měli jíst čočku? 
Tvar zrníček totiž připomíná mince. Podle lidové tradice se vás pak budou po zbytek roku držet peníze. Ať už této pověře věříte nebo ne, čočka je výživnou potravinou plnou bílkovin, vlákniny, minerálů a stopových prvků, včetně železa, fosforu a hořčíku, takže byste ji do jídelníčku měli určitě zařadit během celého roku.

Jakou vybrat čočku?

Běžně se můžete v obchodech setkat se zelenou, hnědou, červenou a černou čočkou. Jednotlivé druhy se od sebe liší chutí i výslednou konzistencí, proto je při vaření nelze zaměňovat.

Pokud jde o čočkovou polévku, nejlepšího výsledku dosáhnete s hnědou nebo zelenou čočkou, oba druhy totiž po uvaření dobře drží tvar. Červená čočka má spíše kašovitou konzistenci, takže se více hodí do indických jídel jako je čočkový dhal nebo hummus. Vyzkoušet můžete také černou čočku, která má pevnější slupku, takže se tak snadno nerozvaří, oproti hnědé nebo zelené čočce má menší zrníčka a lehce oříškovou chuť. Počítejte však s tím, že ovlivní barvu polévky. Perfektně se však hodí do salátů, vyzkoušejte ji například v čočkovém salátu s pečenou řepou a bylinkami.
 

Namáčet nebo nenamáčet?

Největší výhodou čočky je, že se narozdíl od jiných luštěnin nemusí předem namáčet. Ke změknutí jí stačí zhruba 15-30 minut, takže je ideální surovinou, pokud chcete připravit rychlé, ale výživné jídlo. Pobyt ve vodě však čočce prospěje, vyplaví se z ní totiž některé těžko stravitelné látky. Namočte čočku do teplé vody alespoň na 2 hodiny (ale ne déle než 12 hodin), poté vodu slijte a čočku důkladně propláchněte. 

Pár tipů na závěr:

  • Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud polévku osolíte téměř před koncem - pokud byste přidali sůl hned na začátku, čočka zůstane tuhá.
  • Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí, když v polévce část čočky rozmixujete.
  • Do čočkové polévky se často přidává také uzené maso, skvělou vegetariánskou alternativou je uzené tofu. 

 

Recept na tradiční čočkovou polévku

Ingredience na 2 porce:

  • 1 malá cibule
  • 2 střední mrkve 
  • 1 kořenová petržel
  • 2 střední brambory 
  • 1 hrnek GRIZLY Čočky zelené francouzské 
  • 1/2 kostky uzeného tofu 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 hrnku zeleninového vývaru 
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup: 

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 8 hodin do vody.
  2. Cibuli i zeleninu nakrájíme na kostičky a ve větším hrnku osmahneme na oleji. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory, tofu a čočku, případně bobkový list a nové koření.
  3. Společně vaříme do změknutí čočky i brambor. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Recept pro vás připravila rehabilitiační lékařka a výživová poradkyně MUDr. Daniela Lilling

Počet porcí: 2
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!