Domácí instantní kaše

Domácí instantní kaše

Potřebujete ráno vydatnou snídani, kterou zvládnete nachystat během chvilky a zároveň bude zdravá a chutná? V tom případě sáhněte po instantní kaši. Co když ale nechcete kupovat porcované kaše, které nejsou zrovna ekonomické ani ekologické? Připravte si vlastní! Velkou výhodou je, že bude přesně podle vašich představ - složení máte totiž plně pod kontrolou. 

 

Potřebujete ráno vydatnou snídani, kterou zvládnete nachystat během chvilky a zároveň bude zdravá a chutná? V tom případě sáhněte po instantní kaši. Co když ale nechcete kupovat porcované kaše, které nejsou zrovna ekonomické ani ekologické? Připravte si vlastní! Velkou výhodou je, že bude přesně podle vašich představ - složení máte totiž plně pod kontrolou. 

Jaké ingredience budete potřebovat?

Základem jsou samozřejmě vločky - klasikou jsou ty ovesné, k dostání jsou však také vločky pohankové, rýžové, špaldové, amarantové, teffové a mnoho dalších. Nebojte se experimentů a zkuste namixovat různé druhy. 
V každém případě volte spíše jemnější vločky, které rychleji nabobtnají. 

Voda nebo mléko? - Díky sušenému rostlinnému nápoji získá kaše jemnou krémovou konzistenci a plnější chuť i když ji zalijete pouze vodou. Navíc neobsahuje laktózu a je vhodný i pro vegany. Dle vašich preferencí můžete také zvolit sušené mléko nebo syrovátku. A nebo tyto přísady vynechat úplně. 

Tip: Mandlové mléko si můžete připravit i sami doma.

Sladidla - Pro zdravější slazení doporučujeme xylitol, což je přírodní sladidlo, které se získává z březové kůry. Jeho výhodou je, že má až o 40% méně kalorií než cukr a dokonce chrání před zubním kazem. Jako alternativu můžete vyzkoušet sušené ovoce, které obsahuje vysoké množství přírodních cukrů, například sušené moruše nebo meruňky. Milujete čokoládu? Pak sáhněte po těchto praktických čokoládových pecičkách, které kaši zároveň osladí. 

Další přísady - Přidejte proteinový prášek pro větší nálož bílkovin. Oříšky a semínka dodají kaši bohatší texturu. Koření jako je skořice, muškátový oříšek nebo tonkové boby vaši snídani krásně provoní. Díky těmto snadným obměnám ingrediencí získáte nespočet variant zdravé snídaně, která vás nikdy neomrzí. 


A teď se pustíme do přípravy: 

500 g jemných ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi použijte tyto) smíchejte s 150 g sušeného kokosového nebo rýžového mléka  a ½ čajové lžičky soli. Tento základ můžete dále libovolně doplňovat o různé přísady. 

Naše oblíbená kombinace je mix 80 g loupaných plátkových mandlí, 75 g lyofilizovaných jahod, 50 g chia semínek a 120 g bílé čokolády ve formě peciček. 

Závěrem přidejte prášek z tonkových bobů (množství zhruba na špičku nože), který svým intenzivním aromatem připomíná kořeněnou vanilku. 

 

Další kombinace, které můžete vyzkoušet:

  • Pekanové ořechy + kokosové plátky + belgická čokoláda ve formě peciček
  • Sušená moruše +  sušená jablka - kostičky + skořice mletá
  • Prášek z červené řepy + lyofilizované borůvky + konopné semínko 
  • Kurkuma + skořice mletá + zázvor mletý + kešu + kokos plátky 

Směs můžete naporcovat do zipových sáčků,  přijdou vám vhod v práci, na cestách nebo kdykoliv vás přepadne hlad. Vločky zalijete horkou vodou nebo mlékem, necháte odstát a máte hotovo! 

 

Počet porcí: 15
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!