Míchaná vajíčka s avokádem a topinkou

Míchaná vajíčka s avokádem a topinkou

Rychlá zdravá snídaně, která skvěle chutná i vypadá. Navíc vás zasytí na celé dopoledne a dodá vašemu tělu potřebné živiny.

Nemáte po ránu času nazbyt a obyčejná vaječná míchanice se vám už ohrála?
Připravili jsme pro vás recept na rychlou zdravou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne, dodá vašemu tělu potřebné živiny a ještě k tomu skvěle chutná i vypadá! 

Vajíčka se postarají o nálož bílkovin, díky avokádu bude vaše snídaně nabitá omega-3 mastnými kyselinami a dalšími zdravými tuky. Celozrnný chléb je zase skvělým zdrojem sacharidů a vlákniny. 

Ještě než se pustíme do vaření, prozradíme vám pár tipů, díky kterým budou vaše míchaná vajíčka chutnat jako od šéfkuchaře:

Jak na dokonalá krémová míchaná vajíčka?

Vše co potřebujete jsou vejce, máslo a špetka soli. Mléko nebo smetana (jak uvádí některé recepty) nejsou vůbec potřeba a zbytečně vajíčka naředí. Dokonalé jemné a krémové chuti dosáhnete, když vyměníte olej za máslo. Ještě lepší variantou je přepuštěné máslo ghí, což je čistý máselný tuk, který neobsahuje bílkoviny, které by se přepalovaly a proto je na smažení vhodnější.

Vajíčka nejprve rozklepněte do misky a rozšlehejte je se špetkou soli - ve směsi vzniknou vzduchové bublinky, díky kterým budou míchaná vajíčka nadýchanější. Nemusíte šlehat dlouho, stačí, když se propojí bílek se žloutkem. 

Výsledek významně ovlivní také teplota pánve - vajíčka vždy smažte na mírném ohni. Příliš vysoká teplota by vedla k tomu, že se z míchanice stane  mdlá, vysušená hmota, která ve vás příliš emocí nevyvolá. 

Jak ochutit míchaná vajíčka?

Správně připravená míchaná vajíčka jsou chuťovým zážitkem, který nepotřebuje příliš vylepšovat. Na ochucení vám bude stačit trocha pepře a najemno nasekaných čerstvých bylinek. 

-

Pojďme si to vyzkoušet v praxi: 

Recept na míchaná vajíčka s avokádem a topinkou z celozrnného chleba

Ingredience:

Lžička GRIZLY Ghí přepuštěné máslo
Špaldový chléb
2 vejce
½ avokáda
1 lžíce balkánského sýru

Na ozdobu:
Balkánský sýr nebo parmazán
Čerstvé nasekané bylinky
 

Postup

  1. V toustovači nebo na pánvi opečte plátky celozrnného chleba.
  2. Na mírném ohni rozpusťte v pánvi máslo nebo ghí a počkejte, dokud se v něm nezačnou dělat bublinky. Nalijte na pánev vajíčka rozšlehaná se špetkou soli a pusťte se do míchání. Míchejte poctivě, hmota bude postupně tuhnout. 
  3. Těsně před koncem, když jsou vajíčka ještě místy trochu tekutá, odstavte pánev z plotny, a pokračujte v míchání. Hotová míchaná vajíčka poznáte tak, že v nich není žádná viditelná tekutina, mají pevnou strukturu, ale zároveň nejsou vysušená.
  4. Na topinky navrstvěte vajíčka a na ně položte avokádo nakrájené na plátky. Posypte balkánským sýrem nebo parmezánem. Hotový toast pak ještě ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!

Počet porcí: 2
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!