Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Vyzkoušejte zdravější alternativu tradičního velikonočního mazance.

Vyzkoušejte zdravější alternativu tradičního velikonočního mazance. Stačí bílou mouku nahradit její celozrnnou variantou a rozemletými ovesnými vločkami, které obsahují daleko více vlákniny a celou řadu vitamínů a minerálů. Mazance budou díky tomu vydatnější a zasytí vás na delší dobu.


Prohlédněte si naši širokou nabídku celozrnných i bezlepkových muk.

Namísto klasického velkého bochánku můžete z těsta vytvořit minimazance, které jsou ideální svačinkou na jarní výlety. Těsto však skvěle poslouží i na vánočku, jidáše nebo bábovku.

Postup:

  1. Začněte kváskem – ve vlažném mléce (pro veganskou variantu můžete použít mléko rostlinné) metličkou rozmíchejte sušené droždí a lžíci cukru. Směs nechte přibližně 15 minut odpočívat. 
     
  2. Smíchejte prosátou mouku, ovesné vločky, ghí (nahradit ho můžete rozpuštěným kokosovým olejem), žloutky, třtinový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Nakonec přidejte připravený kvásek. V kuchyňském robotu nebo ručně důkladně vypracujte nelepivé těsto. Pokud je příliš mokré, přidejte pár lžic mouky. Jestli se vám naopak zdá suché nebo se trhá, přidejte kapku mléka nebo ghí. Nakonec těsto poprašte moukou, vložte do mísy zakryté utěrkou nebo fólií a nechte kynout na teplém místě minimálně 1 hodinu (mělo by zvětšit svůj objem 1–1,5x).
     
  3. Mezitím si nachystejte rozinky – zalijte je vroucí vodou, případně rumem a nechte alespoň 30 minut odstát. Poté je sceďte a zapracujte do vykynutého těsta.
     
  4. Z připraveného těsta vytvarujte dle libosti několik menších minimazanců nebo jeden velký mazanec. Povrch lehce nařízněte do kříže (ale nepřežeňte to, aby se vám bochánky nerozjely), potřete rozšlehaným bílkem a posypte plátky mandlí. 
     
  5. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C dle velikosti bochánků 20–50 minut. Poté zapíchněte do mazance špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo!

Tip: Nestíháte mazanec spotřebovat? Využít jej můžete například na žemlovku, kde skvěle nahradí rohlíky. 

Tak dobrou chuť a veselé Velikonoce.

Počet porcí: 1
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!