Vánoce bez perníčků, to nejsou Vánoce. Doporučuji vyzkoušet tento recept, který je velmi podobný, voní stejně, chutná jinak. Nejsou to sice perníčky, ale tento recept jim šlape na paty.
Příprava:
Budete potřebovat mandlovou mouku a hladkou bílou mouku nebo bezlepkovu. Smíchejte s cukrem, kakaem, práškem do pečiva, medem, rumem (neupíjejte :-)), přidejte máslo, vejce. Hlavně nezapomeňte perníkové koření, to je nejdůležitější. Vznikne vám náramně voňavá perníková hrouda, zabalte do potravinářské folie a nechte uležet v lednici asi 2 hodiny.
Na náplň do Perníkové sakrajdy si nachystejte povidla a vlašské ořechy.
Postup: Těsto si rozdělte na 2 ks a vyválejte válečkem na 3-4 mm, potřete povidly a posypte rozdrcenými vlašskými ořechy (ořechy můžete opražit na sucho na pánvi, vynikne jejich chut) Takto připravený povidlový korpus, zamotáme jako roládu o průměru asi 5 cm a hned krájíme na 1cm tlustá kolečka, vzniknou vám takový šneci, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C/25 min-
Recept vytvořila:
Marcela PíchalováProduktová specialistka v GRIZLY.cz, kterou baví vařit a kombinovat zahraniční chutě s českou klasikou. Ráda experimentuje s oříšky nebo semínky a často vaří a peče bez lepku na různé způsoby. Poklidné vánoční svátky přeje celý tým Grizly.