Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví

Tradiční linecké cukroví v netradiční formě. Pojďte si s námi upéct linecké z mandlové mouky.


Tradiční linecké cukroví je naprostou vánoční klasikou. Troufneme si říct, že spolu s vanilkovými rohlíčky a třeba takovou vánočkou tvoří základ štědrovečerního stolu. Je jasné, že nejlepší recept na linecké cukroví má v kuchařce zrovna vaše babička, proto se tentokrát pustíme do trošku jiné formy. A tou je linecké cukroví z mandlové mouky

POSTUP:

  1. Hladkou a mandlovou mouku, máslo, žloutky a moučkový cukr zpracujeme do hladkého nelepivého těsta.
  2. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30 minut odpočinout do lednice.
  3. Odpočinuté těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na asi 3 mm plát.
  4. Těsto pomocí vykrajovátek vykrojíme do libovolných tvarů.
  5. Poklademe vedle sebe na plech vyložený pečicí podložkou.
  6. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do růžova.
  7. Upečené linecké cukroví necháme zcela vychladnout, vrchní polovinu posypeme moučkovým cukrem, slepíme marmeládou a máme hotovo!

    

    HONZOVY TIPY pro práci s lineckým těstem 👇 

    Studené máslo, rychlost a odpočinek v lednici

    Křehké linecké těsto nemá rádo dlouhé hnětení, teplé máslo a ani teplé ruce. Těsto tedy doporučuji zpracovat co nejrychleji a zbytečně dlouho nehnětat. Těsto lze též vyhnětat pomocí kuchyňského robotu s třecí metlou, která těsto příliš nezahřeje. Výrazně vám to ušetří čas a špinavé ruce! Hotové těsto nechte alespoň chvíli odpočinout v lednici, nejlépe však přes noc. Před zpracováním si dostatečně předem těsto vytáhněte, ať mírně povolí.


    Pracujte po kouscích

    Při práci s těstem je klíčová rychlost zpracování. Linecké těsto nemá rádo teplo, a tak je dobré si ho zpracovat po kouscích. Ukrojte si část těsta, tu zpracujte a zbytek nechte v chladu.


    Cukrování vrchního dílu před slepením

    Posypejte vrchní část lineckého cukroví ještě před slepením, cukr alespoň nepokryje marmeládu a na oko to bude vypadat o chlup lépe!


    Slepení marmeládou

    Použijte místo roztíracího nože cukrářský sáček. Marmeládu dejte do sáčku, ustřihněte špičku a naneste na spodní díl lineckého cukroví – ušetří to čas a mnohdy i nervy.


    Pečicí podložka

    Každý určitě zná na pečení klasický pečicí papír. Problém je ale v tom, že linecké cukroví nebo třeba i perníčky mají tendenci se nafouknout a vyboulit se. S tím nám pomůže perforovaná silikonová podložka, která zajistí, že každý kousek lineckého cukroví bude krásně hladký a rovný.


    Válení těsta

    Těsto můžete vyválet klasicky na jemně pomoučeném vále. Další variantou je rozválení mezi dvěma kusy pečicího papíru. Tato metoda zajistí, že se do těsta nedostane příliš mouky navíc.


    Tak si nechte chutnat!

    Autor receptu

    Jan Kaláb alias @honza_pece

    Pocházím z moravského městečka Prostějov a v současnosti studuji vysokou školu se zaměřením na ekonomii podniku. Pečení je mým velkým koníčkem, kterému se věnuji už od roku 2020. Na sociálních sítích jsem se vlastně ocitnul náhodou, když jsem se během vysílání známé cukrářské soutěže zapojil do řady výzev. Mé výtvory se líbily nejen mně, ale i ostatním, a tak jsem se v pečení rozhodl pokračovat.



    Ingredience
    • 250 g hladké mouky
    • 150 g másla
    • 50 g mandlové mouky
      Mandlová mouka Mandlová mouka
    • 2 žloutky
    • 90 g moučkového cukru
    • marmeláda na slepení
    • moučkový cukr na posypání

    Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

    Související články

    Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

    Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

    Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

    Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

    Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

    Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

    Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

    Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

    Tato příloha je jedním slovem mňam! Pokud potřebujete osvěžit chutě masa nebo překvapit své hosty něčím zajímavým a nestandardním, jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem je skvělou volbou.

    Jahodové kostky

    Jahodové kostky

    Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

    Kurkuma latte

    Kurkuma latte

    Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.