Rodinný recept na domácí vánočku

Rodinný recept na domácí vánočku

Cukrářka Klára, účastnice známé cukrářské soutěže, se s námi podělila o hotový rodinný poklad! A tím je recept na domácí vánočku. Vyzkoušíte ho taky?


Vůně vánočky rovná se vůně Vánoc, na tom se určitě shodneme. Každý si svůj rodinný recept střeží jako oko v hlavě, nicméně cukrářka Klára Mahdal, kterou si můžete pamatovat ze známé cukrářské soutěže, se rozhodla pro opak. Během několika let zdokonalily s maminkou rodinný recept na vánočku natolik, že by byla škoda se o něj nepodělit. Doufáme, že vám bude chutnat stejně tak, jako chutná všem členům Klářiny široké rodiny. Na svátky jich totiž vždycky peče minimálně šest!

POSTUP:

  1. Zaděláme kvásek z mléka, droždí a cukru. V míse smícháme vejce, přidáme mouku, kvásek a zbytek surovin kromě másla a rozinek. Zpracujeme těsto po dobu asi 10 minut. Postupně zapracujeme změklé máslo a zpracováváme až do odlepení těsta od mísy (zhruba 20 minut). Nakonec vmícháme vyždímané rozinky.
  2. Necháme kynout cca 3 hodiny.
  3. Těsto rozdělíme na 6 dílů a pleteme vánočku podle návodu ve videu. Necháme ještě kynout na plechu do dvojnásobného objemu.
  4. Vánočku potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 200 °C 10 minut a poté na 150 °C 50 minut. Vánočku v průběhu pečení přikryjeme alobalem, aby nebyla nahoře příliš tmavá.
  5. Po upečení potřeme vánočku máslem s rumem.

RADA OD KLÁRY👉 Jak uplést vánočku ze šesti pramenů? Jednoduše! Podívejte se na video návod.


Dobrou chuť!

Autorka receptu

Klára Mahdal alias @mnaminy.klariny

Pečení a cukrařina je mou vášní snad odjakživa. Vidět, jak si lidé vychutnávají to, co jsem s láskou upekla, je pocit k nezaplacení. Tahle moje vášeň mě v minulosti dovedla až do známé cukrářské soutěže, ve které jsem se dostala až do semifinále. Baví mě vymýšlet nové recepty a sdílet je s ostatními na mém profilu. Inspirujte se také, budu jedině ráda!

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Tato příloha je jedním slovem mňam! Pokud potřebujete osvěžit chutě masa nebo překvapit své hosty něčím zajímavým a nestandardním, jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem je skvělou volbou.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.